Mod de preparare Alvita cu miere

  1. nucile le curatam de coji, se pun intr.
  2. o tava pe care o introducem in cuptor unde se lasa cam 10 min la foc mijlociu cu usa cuptorului deschisa.
  3. nucile nu tb sa se rumeneasca ci decat sa se prajeasca f putin.
  4. se freaca apoi intre palme ca sa pica toata coaja si o macinam.
  5. Intr.
  6. o cratita puitn mai mare cam de 3l albusurile se bat spuma tare apoi adaugam zaharul si zeama de lamaie (toate odata) si se bat in continuare cu telul in forma de para pe aragaz (se pune obligatoriu un disc mai gros pe flacara) timp de 10 min pana cand se intatreste bnine spuma ca pt bezele(sa isi mentina bine forma cand ridicam telul).
  7. In acest timp mierea cantarita direct intr.
  8. o craticioara de vreun litru , se pune pe foc mic sa se infierbante(atentie mare la miere ca fierbe repede ca o spuma ).
  9. Cand spuma este bine batuta, spuma de albusuri turnam mierea clocotita peste ea: se bate apoi cu telul cu toata forta cca 10 min, insistand pe fundul vasului ca sa nu se prinda, sa nu se arda.
  10. Compozitia se umfla ca o spuma moale deoarece miere subtiaza albusul care se va intinde ca o coarda; de aceea albusul tb sa se bata bine ca spuma sa se intareasca pana ce se va rupe coarda(sa nu se mai intinda) si.
  11. si va mentine forma(cand se ridica telul nu curge).
  12. In acel moment albusurile fiiind bine batut , se ia de pe foc adaugandu.
  13. se in compozitie zaharul vanilat si nuca macinata.
  14. se amesteca usor pana se incorporeaza bine.
  15. Compozitia calda se pune imediat peste foile de napolitana.
  16. eu am pus doar cate 2 foi cu umplutura.
  17. se pune ceva putin mai greu deasupra dar nu f greu ca sa nu iasa crema si se da la rece.
  18. Se pastreaza la rece si dupa 2-3 zile alvita se poate taia in bucati.
  19. Cand se taie se tine blatul sprijinit pe latura mai lunga si se va trece cu cutitul prin ambele foi deodata ca sa nu se preseze crema si sa iasa dintre foi.
  20. se taie doar cat se papa, se poate tine in loc uscat si racoros si cca 2 luni.