Mod de preparare Caise aromate sub capac cu sos de caramel

Preparare aluat:

  1. Incalzeste cuptorul la 180 de grade.
  2. Pentru prepararea topping-ului, amesteca faina cu praful de copt, sarea si nucsoara.
  3. Adauga Rama si amesteca pana ce obtii un aluat sfaramicios.
  4. Amesteca impreuna siropul de artar, frisca si vanilia, dupa care toarna acest amestec in aluat.
  5. Amesteca pana ce obtii un aluat omogen.
  6. Pune aluatul la frigider pana ce pregatesti umplutura.
  7. Pe o suprafata data cu faina ruleaza aluatul intr-un dreptunghi de 30 pe 45 cm, si grosimea de 1 cm.
  8. Intinde umplutura egal, pe aluat. 
  9. Ruleaza aluatul si pune-l la frigider pana ce pregatesti umplutura cu fructe.

Preparare umplutura:

  1. Bate Rama cu zahar, scortisoara si coniac pana ce obtii o crema.
  2. Intr-un bol, amesteca caisele cu zahar, coniac, faina si vanilie.
  3. Imparte fructele in 4 vase mici termorezistente.

Asamblare si decorare:

  1. Imparte fructele in 4 vase mici termorezistente.
  2. Ia aluatul din frigider si taie-l in felii a cate 2.5 cm grosime.
  3. Pentru fiecare vas, pune o felie de aluat peste fructe.
  4. Periaza feliile de aluat cu ou si coace-le timp de 45-55 minute, pana ce aluatul devine auriu-maronii deasupra.
  5. Serveste-le stropite cu sos de caramel.
  6. Pentru sosul caramel, Intr-o cratita mare cu capac pune la fiert pe foc mare zaharul, zeama de lamaie si apa. Nu amesteca!
  7. Inlatura capacul dupa ce au fiert, lasand zaharul sa se topeasca, periind peretii cratitei cu apa rece o data sau de 2 ori, pana ce capata o culoare ca a caramelului.
  8. Ia cratita de pe foc si toarna incet frisca, amestecand (ai grija la aburi).
  9. Adauga Rama si vanilia si amesteca.
  10. Lasa-l sa se raceasca 20 minute inainte de servire.
  11. OPTIONAL : Se poate servi alaturi de inghetata de iaurt cu ciocolata alba sau inghetata de vanilie.