Mod de preparare Chec cu fructe uscate

  1. Fructele uscate se pun intr-o oala si se acopera cu 375 ml de apa.
  2. Se lasa la inmuiat peste noapte.
  3. A doua zi se fierb fructele 20 de minute.
  4. Se scurg, pastrand apa in care au fiert.
  5. Se taie fructele in bucati nu prea mici.
  6. Se scot samburii din curmale, iar acestea se taie pe lung in fasii.
  7. Alunele se taie in bucati mari, coaja confiata de lamaie si portocala se toaca marunt.
  8. Se pun toate ingredientele intr-un castron.
  9. Se amesteca apoi cu stafidele, rachiul de pere, scortisoara, condimentele de turta dulce, semintele de fenicul si de anason si praful de coriandru.
  10. Se acopera si se lasa sa stea.
  11. Se amesteca faina de secara cu cea de grau intr-un castron.
  12. Se face o adancitura in mijloc.
  13. Se incalzeste usor laptele.
  14. Se amesteca 2 lingurite de lapte caldut cu 1 lingurita de zahar.
  15. Se adauga drojdia faramitata, se lasa 5 minute sa se dizolve.
  16. Se amesteca o data.
  17. Drojdia dizolvata se toarna in adancitura si se pune pe deasupra putina faina.
  18. Se acopera cu o panza si se lasa la dospit aproximativ 15 miute.
  19. Se topeste margarina intr-o cratita.
  20. Se adauga la faina cu drojdie restul de lapte, zeama de lamaie, zaharul vanilat si sarea.
  21. Se framanta bine pana se omogenizeaza aluatul si se desprinde de pe marginea castronului.
  22. Se acopera aluatul si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 1 1/2 ora, cat isi dubleaza volumul.
  23. Se inglobeaza in aluat amestecul de fructe si se mai framanta.
  24. Se presara pe suprafata de lucru faina.
  25. I se da aluatului o forma lunguiata si se mai lasa la dospit 30 de minute.
  26. Se incinge cuptorul la 180 grade C (160 grade C cu ventilator sau treapta 2-3); se unge cu grasime o tava de copt.
  27. Se pun migdalele in apa clocotita, se lasa putin la inmuiat, apoi se decojesc.
  28. Se pastraza apa in care au stat migdalele.
  29. Se presara migdalele pe chec, iar apoi se imping in aluat.
  30. Se unge suprafata checului cu putina apa de migdale si se coace 1 ora pe raftul de jos al cuptorului incins.
  31. Se mai unge cu apa de migdale din cand in cand.