Mod de preparare Cozonac

  1. Intr-un bol nu prea mic punem drojdia si adaugam peste ea 1 lingurita zahar, 5-6 linguri lapte caldut si 2 lingurite de faina.
  2. Omogenizam bine, vom obtine o pasta fluida. Acoperim bolul cu folie de plastic si il lasam la caldura pt cca 10 minute.
  3. Intre timp, intr-un bol mare cernem faina. Incalzim laptele si dizolvam in el zaharul. Adaugam vanilia, coaja de lamaie si portocala.
  4. Adaugam maiaua peste faina si adaugam treptat laptele caldut, amestecand cu mana. In functie de faina, este posibil sa mai aveti nevoie
  5. de inca maxim 100 ml de lapte.
  6. Adaugam apoi galbenusurile amestecate cu sarea, framantam pana la omogenizare, apoi adaugam margarina topita.
  7. Framantam pana la omogenizare si apoi inca 5-10 minute .
  8. Lasam aluatul la crescut, acoperit cu un prosop, la loc caldut, ferit de curenti de aer reci, circa o ora si jumatate. Ungem mainile si blatul de lucru cu ulei din abundenda (pastram sticla aproape, vom mai avea nevoie din cand in cand) si luam cate o bucata din aluat si o intindem cu mainile pe masa.
  9. Punem cate 5-6 linguri de umplutura si 1-2 lg de stafide pe toata suprafata aluatului si formam un sul cu atentie. Il lasam pe masa, cu partea despicata in jos si mai facem inca unul la fel.
  10. Le impletim, apucam cozonacul obtinut cu grija de la capete si putin de sub el si il punem in tava unsa cu unt sau cu ulei si tapetata cu faina. Procedam asa cu tot aluatul, pana obtinem cei 3 cozonaci.
  11. Ungem cozonacii cu ou batut si presaram deasupra zahar.
  12. Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 40-45 minute.