Mod de preparare Cozonac ardelenesc cu mac

Pentru aluat:

1. Aducem toate ingredientele de cu seara la temperatura camerei.
2. A doua zi se pregateste plamadeala din: 250 gr faina, 300 ml lapte caldut, drojdie si o lingurita zahar.
3. Aceasta se lasa apoi sa creasca.
4. Dupa ce a crescut, se amesteca cu restul fainii si galbenusurile.
5. Pe rand se incorporeaza aromele, zaharul, laptele caldut, iaurtul, margarina topita si uleiul la temperatura camerei.
6. Se framanta aluatul incet o ora.
7. Se presara apoi cu faina, se acopera cu un prosop cald si se lasa la crescut aproximativ 2 ore.

Pentru umplutura:

1. Se amesteca macul, zaharul cu laptele si se pune la fiert pana se inmoaie macul.
2. Se da crema apoi la o parte sa se raceasca si apoi se pune coaja rasa de lamaie, vanilia, esenta de rom si la sfarsit albusurile batute spuma.
3. Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in doua si se intind doua foi.
4. Peste fiecare foaie se pune crema de mac si se ruleaza.
5. Se pun cozonacii in tavi unse cu margarina si tapetate cu faina si se ung cu galbenus amestecat cu zaharul pudra si o lingurita de ulei.
6. Se dau apoi la cuptor aproximativ o ora la foc alternativ domol -tare- potrivit (15 min foc domol, 10 min foc tare, 35 min foc potrivit).
7. Dupa ce s-au copt, se lasa cozonacii in forme pana se racesc, apoi se scot din forme.