Mod de preparare Cozonac cu caramel si migdale

Preparare aluat:

  1. Laptele cu zahărul şi cu margarina se încălzesc până când acestea din urmă se topesc în lapte.
  2. Când compoziţia este doar călduţă, se adaugă drojdia fărâmiţată.
  3. Făina – se da deoparte o lingura din cantitate pentru tapetat tava– se cerne în castron, se frământă timp de 2-3 minute împreună cu fulgii de migdale, ouăle şi cu amestecul cu drojdie.
  4. Este bună dacă se desprinde de peretele vasului.
  5. Se lasă acoperită, la loc cald timp de cca. 20 minute pentru dospire.

Preparare glazura de migdale:

  1. Se pun în tigaie margarina, mierea, zahărul şi fulgii de migdalele, se prăjesc timp de 3-4 minute până la culoarea brun deschisă.
  2. Să avem grijă să nu se caramelizeze prea mult, fiindcă se mai coc şi cu aluatul! 
  3. După aceasta se aşează într-o formă de tort cu diametrul de 25-26 cm, unsă cu margarină şi tapetată cu făină şi se netezeşte.

Asamblare:

  1. Aluatul se întinde pe planşeta presărată cu făina (pusă deoparte la frământarea aluatului) la o dimensiune de cca. 20 x 40 cm, se unge cu 30 de grame de margarină topită.
  2. Se amestecă zahărul cu scorţişoara, se presară pe aluat şi se rulează ca şi la beigli, apoi se taie în 10-12 bucăţi.
  3. Se rotunjesc puţin una câte una, se pun pe compoziţia cu miere şi migdale.
  4. Se lasă să se dospească acoperite încă 30 de minute,
  5. In final se coc în cuptor preîncălzit, cu flacără puţin mai mare decât cea mijlocie (200°C, la cuptoarele cu amestec de aer 180°C) timp de 30 minute.
  6. După ce se scot din cuptor se răstoarnă pe grătar, se lasă să se răcească.