Mod de preparare Cozonac cu mac

  1. Macul, laptele si zaharul se lasa la fiert cam 10 minute, pana scade aproape tot laptele.
  2. Se adauga la sfarsit esenta de vanilie si amestecati bine.
  3. Se pune drojdia intr-o cana si se adauga din cei 70 ml apa cateva linguri cat sa acopere, si o lingurita zahar.
  4. Se lasa 15 minute la fermentat in loc caldut.
  5. Se pune faina într-un vas.
  6. Se face o gaura în mijloc in care se toarna drojdia.
  7. Se incepe framntarea usor si se adauga pe rand restul ingredientelor pentru aluat: apa, laptele, galbenusurile, smîntîna, untul taiat cubulete, uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat, extractul de vanilie si coaja de portocala.
  8. Se framanta aluatul bine cam 20 minute.
  9. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la dospit la loc caldut si fara curenti (chiar in cuptor la 30 gr) cam 40 minute.
  10. Cand e dospit se taie aluatul in doua si se intinde cate o foaie din fiecare.
  11. Se unge fiecare foaie cu jumatate din umplutura lasand pe margini cam 2cm.
  12. Rulati usor fiecare foaie si obtineti doua suluri care se impletesc si se pun in tava rotunda (eventual cu pereti detasabili).
  13. Se mai lasa la dospit in tava cam 20 minute, tot in loc caldut.
  14. Se unge cozonacul cu oul batut cu lapte.
  15. Se presara mac si zaharul vanilat.
  16. Se da la cuptor (pe nivelul din mijloc) cam 1 ora la 180-190C.