Mod de preparare Cozonac cu prune uscate

  1. Drojdia se faramiteaza in 100 ml lapte caldut, se adauga 2 linguri de faina si se lasa sa creasca timp de 15 minute intr-un loc cald.
  2. Restul de faina se cerne intr-un castron, se presara zaharul pudra si zaharul vanilat.
  3. Dupa aceasta se framanta cu galbenusurile de ou, cu sarea, cu coaja rasa de lamaie, cu romul, cu drojdia amorsata si cu restul de lapte caldut timp de 5-6 minute.
  4. Intre timp se inglobeaza si margarina topita. Se obtine un aluat mediu, dar fara bule.
  5. Se lasa sa dospeasca acoperit, timp de circa 30 minute.
  6. Intre timp prunele uscate se taie in bucati – o pruna este taiata in trei-patru bucati – dupa care se da gust cu romul, si se condimenteaza cu scortisoara si cuisoare.
  7. Aluatul este impartit in 3 parti egale, se formeaza bile si acoperite in continuare, se lasa la dospit in loc cald timp de 20 de minute.
  8. Dupa aceea se aseaza pe o planseta usor presarata cu faina si se intind fiecare in foi dreptunghiulare cu dimensiunile de cca. 35 x 15 cm.
  9. In lung in partea de mijloc se aseaza uniform prunele, apoi se ruleaza.
  10. Daca toate trei turtele sunt gata, se impletesc in trei si se aseaza pe tava unsa cu margarina.
  11. Se unge cu galbenus de ou, se lasa sa se odihneasca 20 de minute, apoi se coace in cuptor preincalzit, cu flacara mai mare decat cea mijlocie (200 C, la cuptoarele cu amestec de aer 180C) timp de 35-40 minute.
  12. Se poate intampla ca la jumatatea timpului de coacere sa inceapa sa se inroseasca prea puternic, in acest caz se aseaza folia de aluminiu.
  13. Cand se raceste, se unge cu marmelada infierbantata cu rom.
  14. Zeama de lamaie amestecata cu zahar pudra se incalzeste putin, spre final se aplica pe cozonac.
  15. Se taie in felii numai cand stratul de acoperire s-a intarit.