Mod de preparare Cozonac economic cu nuca, rahat si stafide

Preparare aluat:

  1. Se prepara maiaua: drojdia se amesteca cu o lingura de zahar, 100 ml de lapte si faina, se lasa la crescut 30 min.
  2. Se pune pe foc laptele, se aduga in el zaharul impreuna cu esentele; se topeste si margarina.
  3. Se separa galbenusurile de albusuri; pentru aluat se bat bine 6 galbenusuri si 2 albusuri, iar celelalte albusuri se bat cu un praf de sare si se pun la frigider (se pastreaza pentru umplutura).
  4. Se incorporeaza rand pe rand ingredientele si se framanta foarte bine pana se obtine o coca omogena (eu o arunc in lighean de 100 de ori, se zice ca iese mai pufos).
  5. Se lasa la dospit coca 1 ora, iar intre timp se pregateste umplutura.

Preparare umplutura:

  1. Se ameseca nuca macinata, cu cacaua si albusurile batute bine. 
  2. Stafidele se lasa la inmuiat in esenta de rom 10 minute, apoi se adauga peste amestecul de nuca. 

Asamblare:

  1. Se imparte aluatul in 4 parti iar apoi fiecare parte in doua ( pentru un cozonac impletit).
  2. Se intinde fiecare parte si pe fiecare se pune 1/4 din umplutura rezultata, peste care punem bucatele de rahat.
  3. Se ruleaza fiecare parte si apoi se impletesc doua cate doua.
  4. Se pregatesc tavile cu foi de copt si se mai lasa cozonaci in ele la crescut inca 30 min, se ung cu ou si se presara susan, mac sau zahar pe deasupra.
  5. Se coc 30 de minute la 190 grade, dupa ce, in prealabil, ati preincalzit cuptorul.