Mod de preparare Cozonac muntenesc

  1. In laptele fierbinte se adauga zaharul, esente: zahar vanilat, rom, coaja de lamaie si de portocale. Galbenusurile se freaca cu putina sare, iar 3 albusuri se bat spuma
  2. Faina calda si cernuta se amesteca cu drojdia uscata, apoi adaugam laptele caldut, albusurile batute, galbenusurile.
  3. Se framanta tot, punand treptat rama maestro topita, framantand pane se despica de pe degete. Se presara putina faina, acoperim ligheanul cu un prosop, si-l punem la caldura, pentru a creste.
  4. Intre timp se pregateste umplutura din : Se bat 7 albusuri,cu putin zahar, cacao, esente.
  5. Cand aluatul si-a dublat volumul, impartim compozitia in 4, luam fiecare bucata, o intindem ,punem umplutura, nuci, stafide, bucatele de rahat(toate din abundenta), rasucim si o punem in tava calduta, unsa si tapetata.
  6. La fel se procedeaza si cu celelalte 3 bucati de aluat. Se mai lasa la crescut 10 minute. Inainte de a introduce tavile la cuptorul deja incins la 180-200 grade ,se bat 2 oua intregi cu 1 pliculet de zahar vanilat, si se ung cozonacii.
  7. Intre timp se face un sirop, cu care se ud cozonacii abia scosi din cuptor , apoi se presara zahar sau nuca de cocos. Cozonacii se desprind de pe tavi si se scot imediat din tavi, dupa care ii asezam intr-o parte pana se racesc.