Mod de preparare Cozonac pufos

Preparare aluat:

  1. Se cerne făina. Iaurtul şi ouăle se scot pentru a fi la temperatura camerei.
  2. Margarina Rama se topeşte şi se dă la răcit.
  3. Se face maiaua din drojdie, lapte şi puţin zahăr iar deasupra presărăm puţină făină.
  4. Se lasă la dospit vreo 15 de minute.
  5. Se face o gaură în mijlocul făinii iar acolo punem ouăle, iaurtul, maiaua şi zahărul.
  6. Se amestecă bine luând aluat dinspre margini spre interior.
  7. Din când în când umezim mâna cu ulei pentru a frământa mai bine.
  8. Se frământă bine timp de 45 de minute. Trebuie să fie un aluat care face bule de aer si este foarte elastic.
  9. Se presară puţină făină, se acoperă vasul cu un prosop şi se dă la dospit la un loc foarte cald şi uscat.
  10. Se lasă la dospit circa 60 de minute.

Preparare umplutura:

  1. Laptele se fierbe cu zahărul şi se dă la răcit.
  2. După ce s-a răcit, adăugăm nuca şi esenţa de rom.

Asamblare si coacere:

  1. După ce aluatul a stat la dospit, se împarte în două părţi egale.
  2. Se întinde un dreptunghi care să aibă lăţimea tăvii în care coacem.
  3. Ungem cu umplutură şi punem jumătate din cantitatea de rahat, pe fiecare cozonac în parte.
  4. Se rulează bine şi se aşează în tăvi.
  5. Acoperim tăvile cu un prosop şi dăm la un loc călduros pentru a mai sta la dospit încă vreo 30 de minute.
  6. După ce a stat la dospit ungem cu oul bătut şi punem câteva bucăţi de miez de nucă.
  7. Cuptorul trebuie să fie bine încins şi se coc cozonacii la foc mic.
  8. Eu i-am copt timp de 40 de minute, se face testul cu scobitoarea înainte de a scoate cozonacii din cuptor.
  9. Când se scot din cuptor presărăm puţin zahăr pudră peste.
  10. Pentru a nu se usca, se ţin în pungi de plastic într-un loc răcăros.