Mod de preparare Cozonac traditional

  1. Se face o maia din drojdie, 1 lingura de faina si 100ml lapte caldut. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul,intr-un loc caldut.
  2. Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu zaharul si un praf de sare pana se albesc. Incalzim laptele si il punem peste galbenusuri. Amestecam bine pana nu se mai simte zaharul.
  3. Adaugam esenta de rom si coaja de lamaie si portocala. Intr-un vas incapator adaugam faina cernuta de 2-3 ori.
  4. Facem o gropita la mijloc. Adaugam laptele si maiaua si framantam pana se incorporeaza laptele tot. Tot in acest aluat putem adauga stafide inmuiate in rom.
  5. Topim margarina Rama Maestro Savoare de Unt si punem cate un pic, pana se incorporeaza tot in aluat, iar acesta nu se mai lipeste.
  6. Acoperim aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros.
  7. Mixam albusurile cu zahar, pana cand acesta nu se mai simte si capata consistenta unei bezele. Adaugam cacaoa si omogenizam cu o lingura de jos in sus. Adaugam nuca tocata si amestecam bine.
  8. Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti. Prima parte se imparte si ea in doua. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si nuca. Punem deasupra si rahat.
  9. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. La fel se procedeaza si cu aluatul ramas.
  10. Se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt sau unsa cu Rama Maestro Savoare de Unt si tapetata cu faina si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute.
  11. Dupa ce a crescut se unge cu un ou amestecat cu 2 linguri de zahar si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. Atentie, nu se deschide usa de la cuptor in prima jumatate de ora, altfel riscam sa se lase compozitia.
  12. Se scoate si se lasa la racit un pic, apoi il scoatem din tava.