Mod de preparare Cozonacii mamei

Preparare aluat:

  1. Eu prepar aluatul la masina de paine, punand ingredientele in ordinea indicata de manualul masinii: lichide, oua, solide, drojdie.
  2. Daca folositi drojdie proaspata,faceti intai o maia : frecati drojdia cu o lingura de zahar, adaugati o lingura de faina si lasati la crescut maiaua pentru 10-15 minute, dupa care o adaugati la celelalte ingrediente si framantati.
  3. In cazul in care framantati cu mana aluatul, in mijlocul fainii faceti un crater in care puneti ouale si maiaua si incepeti sa framantati adaugand treptat margarina topita si laptele, timp de 30 de minute, pana aluaul devine elastic si se intinde.
  4. Apoi acoperiti-l cu un servet de bucatarie si puneti-l la dospit intr-un loc caldut si lipsit de curenti de aer, pentru o ora, sau pana isi dubleaza volumul.
  5. Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in 3.
  6. Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, de lungimea tavii in care vrem sa-i coacem, foaie pe care o ungem cu amestecul de nuca sau mac, dupa care rulam si asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
  7. Ungem cozonacii cu ou batut cu lapte si ii intepem cu fuculita, pentru a nu crapa.
  8. Lasam cozonacii la cald sa mai creasca o jumatate de ora, dupa care ii punem in cuptorul incins la 225 grade; dupa 15-20 de minute reducem focul la 200 grade, pana se rumenesc frumos, cam 45-50 de minute in total.
  9. Dupa ce ii scoatem din cuptor, ii acoperim cu un servet de bucatarie, ii lasam sa se racasca apoi ii pastram intr-o incapere mai racoroasa, acoperiti.

Preparare umplutura :

  1. Se amesteca nuca macinata cu zaharul si laptele si se pune la fiert, pana rezulta o pasta mai groasa.
  2. Dupa ce luam de pe foc, adaugam mirodeniile (stafidele le inmuiem in prealabil in putin rom) si galbenusul de ou.
  3. Amestecul de mac se face ca si cel de nuca, dar nu uitati in prealabil sa macinati macul.
  4. Apoi, dupa ce a fiert amestecul si s-a racit, adaugam cele 2 albusuri batute spuma.