Mod de preparare Gomboti cu prune

Pregatire prune:

  1. Prunele se spala bine si se taie pe lung, dar nu pana la capat, suficient de mult cat sa poti scoate samburele.
  2. Intr-un vas amestecam zaharul cu scortisoara.

Preparare aluat:

  1. Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert. Dupa ce au fiert ii pisam bine, cand inca sunt fierbinti, sau ii dam prin masina de tocat iar apoi ii lasam sa se raceasca.
  2. Intre timp, pana se racesc cartofii, punem uleiul la incins intr-o tigaie mai mare.
  3. Cand s-a incins uleiul bine, punem pesmetul si amesecam intruna pentru a nu permite pesmetului sa se lipeasca si sa se arda.
  4. Dupa vreo 5 minute, timp in care am "perpelit" pesmetul, adaugam zaharul si zaharul vanilat.
  5. Amestecam iar inca vreo 2-3 minute iar apoi stingem focul.
  6. Intr-o oala se pune apa si se da la foc mare pana clocoteste apoi se lasa la foc mediu, facem asta pentru a fi pregatiti.
  7. Cand cartofii s-au racit si au fost pasati bine, se presara un praf de sare si se amesteca cu margarina Rama.
  8. Adaugam ouale si zaharul vanilat iar apoi amestecam.
  9. Punem si faina, putin cate putin, si amestecam bine. Atentie la cata faina puneti, aluatul nu trebuie sa fie ca cel de gogosi.
  10. Aluatul va avea o constistenta putin lipicioasa dar elastica, va putea fi manevrat cu usurinta.
  11. Nu faceti un aluat normal, nelipicios, penru ca riscati sa va iasa galustele prea tari, iar prea putina faina inseamna descompunerea galustelor in apa :D.
  12. Dupa ce am preparat aluatul, presaram faina pe o planseta curata si modelam din aluat niste bilute mai mari.
  13. Biluta respectiva se bate cu palma si aplatizam pana o facem ca pe o lipie mai mica.
  14. In mijlocul aluatului vom aseza o pruna, inauntru prunelor vom pune cate putin zahar cu scortisoara, si unim aluatul facandu-l iar biluta. Invartim intre palme pentru a fi mai usor.
  15. Cu o paleta cu gauri asezam galustele, una cate una, in apa fierbinte. Se lasa pana cand plutesc deasupra apei si se scot cu paleta.
  16. Cand le scoatem cu paleta trebuie sa le scurgem bine de apa si apoi le tavalim prin pesmet, le tavalim cat sunt fierbinti.
  17. Se rostogolesc suficient de mult cat sa fie imbibate bine cu pesmet.
  18. Repetam procedeul pana cand terminam de facut toate galustele.
  19. Sunt bune atat calde cat si reci.