Mod de preparare Placintele cu gutui

  1. Curatati gutuile, taiati-le sferturi, dati jos samburii si puneti-le la fiert in 2 l de apa, impreuna cu lamaia taiata sferturi (ca sa nu se inroseasca la fiert).
  2. Dupa vreo 30 de minute ar trebui sa fie fragede, asa ca puneti-le intr-o strecuratoare (eliminati lamaia, fireste!), unde trebuie sa stea si sa se scurga bine pana se racesc.
  3. Transformati-le apoi in pasta (cu furculita, la mixer, prin pasare, dumneavoastra stiti cum) si puneti-le intr-o cratita cu fundul gros, impreuna cu zaharul pudra, scortisoara si semintele din batonul de vanilie.
  4. Fierbeti apoi pasta asta, la foc foarte mic, amestecand tot timpul (nu trebuie nici sa se lipeasca, nici sa se caramelizeze), pana cand obtineti un piure compact (cam 20 de minute).
  5. Lasati umplutura sa se raceasca.
  6. Dati drumul cuptorului, sa se incalzeasca la un foc mijlociu spre tare (210C).
  7. Intindeti aluatul pe o planseta presarata cu putina faina, pana la o grosime de aproximativ 3 mm, si decupati din foaia obtinuta forme rotunde (sau ovale, sau…).
  8. Pe fiecare disc puneti una-doua linguri de umplutura, ungeti marginile cu apa sa se lipeasca bine, pliati si apasati marginile cu varful unei furculite (lipitura e mai buna, basca arata mai frumos).
  9. Puneti-le in tava, ungeti-le (sau nu) cu ou si coaceti placintelele noastre pana se rumenesc frumos (cam 20 de minute).
  10. Cand le scoateti, le puteti presara, sau nu, cu zahar.