Mod de preparare Tort cu mere

  1. Merele se spală şi li se scoate cotorul.
  2. Compoziţia pentru umplut merele: se amestecă gemul sau dulceaţa cu bucăţele de nucă, stafide, esenţă de rom.
  3. Se umplu merele cu această compoziţie şi pentru a evita lipirea de oală, la partea care va veni in contact cu oala se astupă orificiul fie cu o bucată de nucă mai mare fie cu o bucată de biscuite (dulceaţa riscă să se lipescă de oală).
  4. Compoziţia pentru blat:
    se separă albuşul de gălbenuş; albuşurile se bat spumă până stă telul în "picioare" apoi se adaugă 2 căni de zahăr, se continuă batutul cu telul apoi se pune făina ( 2 căni) ăn ploaie şi se amestecă cu o lingură până se încorporează.
  5. Separat gălbenuşurile se amestecă cu 10 linguri de ulei, puţină sare, mirodenii şi cu un vârf de cuţit de bicarbonat stins cu oţet sau zeamă de lămâie apoi se toarnă peste compoziţia din albuş.
  6. Se amestecă bine.
  7. Se ia o oală potrivit de mare cu pereţii ceva mai groşi, se unge cu margarină Rama şi se tapetează cu făină.
  8. se aşează merele umplute unul lăngă altul pe u n singur rând şi peste ele se toarnă compoziţia de blat.
  9. Cu ajutorul unei cozi de lingură se face loc intre mere pentru a intra compoziţia (de obicei mai prinde aer şi pentru a ajuta compoziţia să pătrundă peste tot folosim ajutor coada lingurei).
  10. Se dă la cuptor la foc potrivit până se coace.
  11. Se lasă la răcit, apoi se răstoarnă pe un platou.
  12. Se ornează cu frişcă sau cu orice vă pofteşte inima şi se serveşte cu multă poftă!.