Mod de preparare Tort cu spuma de lamaie

  1. Toate ingredientele pe care le folosim la blat trebuie sa fie la temperatura camerei.
  2. Se separa albusurile de galbenusuri si se bat albusurile cu zaharul pana devin o bezea groasa si zaharul este complet topit.
  3. Se bat separat galbenusurile cu un praf de sare, se incorporeaza apoi in bezea si se amesteca.
  4. La final se adauga toata faina amestecandu-se cu o lingura de sus in jos adica intr-o singura directie (o amestecare ferma si rapida face ca bezeaua sa se inmoaie si sa nu mai creasca la copt).
  5. Se pune compozitia in forma de tort care este imbracata cu hartie de copt si se coace la temperatura mica (treapta 3), fara a deschide cuptorul, circa 45 minute, asezat pe gratar la mijlocul cuptorului.
  6. Se incearca cu scobitoarea, iar cand aceasta e curata, blatul e gata.
  7. Se lasa la racit, se scoate din forma, se decupeaza cam 2 cm de jur imprejurul lui cu ajutorul unui capac mai mic decat el sau cu orice forma rotunda, in asa fel incat blatul decupat sa fie mai mic decat forma de tort detasabila in care va fi montat.
  8. Se taie blatul in 2 parti egale, se insiropeaza si se trece la prepararea cremei (v
  9. Se amesteca zaharul cu zeama de lamaie, apa si esenta de lamaie si se da un clocot pentru a se topi zaharul si se obtine un sirop cu care se insiropeaza blatul..
  10. Pentru crema, se pune gelatina la inmuiat cu zeama de lamaie si coaja rasa de la o lamaie, pe foc si se aduce la temperatura suportata de temperatura corpului (sa nu fiarba, pentru ca se distrug proprietatile gelatinei).
  11. Se lasa gelatina la racit, iar intre timp se bate frisca, apoi separat, ouale intregi cu zaharul pana se face o compozitie spumoasa si zaharul este complet topit.
  12. Se incorporeaza frisca in crema de ou apoi se adauga si gelatina calduta si se incepe asamblarea tortului 
  13. Se imbraca forma de tort cu hartie de copt sau folie de aluminiu, dupa care se aseaza prima jumatate de blat peste care se pune jumatate din cantitatea de crema, umpland si spatiul gol care este de jur imprejurul blatului si se aduce la acelasi nivel.
  14. Apoi se aseaza si cealalta jumatate de blat care este deja insiropat, adaugandu-se restul de crema, niveland suprafata tortului pentru a putea fi decorata.
  15. Se lasa la frigider min. 4 ore inainte de a fi taiat.