Mod de preparare Tort diplomat

  1. Pentru blat, se bat albusurile separat cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile coaja de lamaie si faina. Se coace la foc mic intr o tava de tort tapetata cu hartie.
  2. Pentru crema: intr-o ceasca se pun la inmuiat cu apa rece cele 2 plicuri de gelatina. Cele 2 oua impreuna cu 300g zahar si 400 ml lapte se pun la foc mic intr-un tuci.
  3. Se amesteca continuu pana ce incepe sa fiarba si se ingroasa compozitia. Se da dupa foc si se adauga in compozitie gelatina inmuiata ,amestecandu-se bine cu telul para, pana se incorporeaza in comozitie.
  4. Adaugam zeama de lamaie(dupa gust) si esenta de rom si lasam copozitia sa se raceasca.
  5. 500 ml frisca lichida se bate cu mixerul si se incorporeaza in crema bine racita impreuna cu ananasul cubulete sau alte fructe.
  6. Asamblare: blatul se taie in doua pe lungime si se aseaza prima parte in tava in care a fost copt. Se insiropeaza cu sucul de la compotul de ananas (sau sirop preparat din 500 ml apa, 250g zahar si esenta rom, fiert si racit) se toarna crema asezand -o uniform peste tot blatul, apoi se pune cel de-al doilea blat care se insiropeaza si el.
  7. Se da la frigider pana a doua zi. Se dezlipesc marginile cu lama unui cutit subtire si se rastoarna pe o tava. Se orneaza cu frisca( lichida sau din smantana) si fructe.