Mod de preparare Tort dobos din anul 1884

  1. Topim margarina, lasam sa se raceasca, intre timp taiem din din hartie de copt 6 forme rotunde de cca. 26cm( diametru) si dam drumul la cuptor sa se incalzeasca bine.
  2. Amestecam cu telul galbenusurile cu zaharul, batem albusurile spuma dupa care adugam treptat faina, galbenusurile in spuma si amestecam usor, la final adaugam si margarina si amestecam.
  3. Impartim aluatul in 6 parti egale, ungem cate o hartie de copt si le bagam in cuptorul fierbinte pana capata o culoare deschisa.
  4. (putem sa le coacem si in tavi de pizza sau tort de diametru de 26 cm. aluatul va semana foarte mult la marime si la culoare cu blatul de pizza din comert, cel mic.
  5. Eu am pus hartiile de copt rotunde in tavi normale dupa care le-am uns cu aluat si le-am bagat in cuptor repede, pe rand.)
  6. Crema: amestecam ouale cu zaharul pudra pe baie de aburi pana se ingroasa, adaugam ciocolata si o mai lasam pe baia de aburi, amestecand incontinuu( daca nu, se lipeste sau se arde).
  7. O luam de pe apa si lasam sa se raceasca un pic, adaugam margarina si vanilia, amestecam cu telul pana se face pufoasa( eu am pus si 4 linguri de frisca batuta tare, care o face si mai pufoasa).
  8. Crema e bine s-o faci inainte cu 3-4 ore, sa aiba timp sa se raceasca bine.
  9. Dupa ce s-au racit blaturile, alegi cel mai frumos blat si-l pui deoparte.
  10. Pe celelalte le ungi cu crema, inclusiv si pe cel care e deasupra. Invelim si tortul cu putina crema, daca ne ramane lasam pentru ornat si dam tortul la rece.
  11. Glazura: topesti margarina, adaugi zaharul tos lasi sa se topeasca, sa se faca aurie, adaugi picaturile de lamaie.
  12. Iei glazura de pe foc si repede o rastorni peste blatul pe care l-ai pus deoparte si il intinzi cu un cutit uns cu margarina, dupa care il imparti in 16 felii egale.
  13. Toate astea le faci repede pana nu se intareste glazura!!!!( eu am folosit un cutit foarte mare si ascutit).
  14. Dupa plac poti sa ornezi tortul cu crema, daca ti-a ramas sau cu frisca( lichida, batuta tare).
  15. Pe fiecare felie de tort se aseaza cate o felie de blat glazurat, pus intr-o parte( pe muchie).