Mod de preparare Tort fantezie

Blatul: 

  1. Se aprinde cuptorul si se seteaza la cca 190 grade celsius.
  2. Se bat albusurile cu un praf de sare.
  3. Cand s-au intarit, se freaca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si margarina topita, apoi se adauga coaja de citrice.
  4. Treptat, se inglobeaza amestecul de galbenusuri in albusurile batute.
  5. Apoi, se cerne faina si se inglobeaza treptat in amestec.
  6. Se unge cu margarina tava in care urmeaza sa fie copt blatul.
  7. Eu una am copt intr-o tava ca pentru panetone, din aceea cu "gol" in mijloc, insa nu este nicio problema daca se coace intr-o tava obisnuita (cu fund detasabil ar fi bine).
  8. Se tapeteaza cu faina.
  9. Blatul nu este tocmai ca un pandispan, daca ati observat, nu trebuie sa iasa ultra-pufos, asa mi se pare mai bun pentru reteta asta.

Crema: 

  1. Frisca se bate tare tare, pana sta teapana.
  2. Se foloseste si intaritor de frisca, daca aveti.
  3. Se da la rece.
  4. Separat, se amesteca galbenusurile cu margarina, zahar, suc si coaja de citrice.
  5. Treptat, se adauga si amidonul si 1-2 linguri de lapte (cat sa iasa cremos amestecul si sa se omogenizeze).
  6. Se ia de pe foc, se amesteca pana se raceste si se adauga branza cremoasa.
  7. Tot amestecul, omogenizat, se inglobeaza treptat in frisca batuta.
  8. Daca la final nu e suficient de tare, se mai adauga o lingura de amidon, pana se incheaga bine (atentie, se strica gustul si calitatea cremei de la prea mult amidon, nu exagerati). Se da la rece.
  9. Cand blatul e gata (cca 20 minute), se scoate din cuptor, se lasa cca 5 minute, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.

Asamblare:

  1. Cand s-a racit complet, se feliaza (a.i. sa obtineti 2 blaturi suprapuse).
  2. Fiecare jumatate se intoarce cu "interiorul" in sus si se unge cu gem de zmeura (a.i., atunci cand sunt reasamblate, fetele unse cu gem sa se lipeasca intre ele.) 
  3. Se topeste ciocolata intr-un ibric (daca e prea vascoasa, ii mai puneti putina margarina).
  4. Se ung blaturile cu ciocolata (peste gem) si se las putin sa se absoarba. Apoi se lipesc.
  5. Daca ati copt blatul in tava normala, crema se pune peste cele doua blaturi.
  6. Daca l-ati copt in tava cu centrul gaurit, crema se pune in mijloc.
  7. Crema se acopera cu fructele proaspete, feliate si asezate frumos, apoi se decoreaza cu ciocolata topita ramasa. (se poate si cu ciocolata rasa, daca vreti).
  8. Pont: daca intentionati sa tineti tortul la rece mai multe zile, ingeti feliile de fructe de pe tort cu putina gelatina sau, mai simplu, cu foarte putin gem.
  9. Isi vor pastra prospetimea mai mult timp.