Mod de preparare Tort SpongeBob

  1. Mod preparare blat: 
  2. Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana se transforma intr o spuma tare. Adaugam zaharul in ploaie si mixam la viteza mare. 
  3. Galbenusurile le amestecam putin cu cele 8 linguri de ulei si esenta de vanilie, apoi le adaugam in spuma de albusuri de mai sus. 
  4. Peste faina adaugam praful de copt ,amestecam un pic apoi o adaugam in compozitie putin cate putin. 
  5. Tapetam o tava cu hartie de copt, rasturnam compozitia oprind 3-4 linguri din aluat, pe care il coloram frumos cu lingura de cacao. Apoi cu lingura punem in tava ici colo cate putin aluat cu cacao. 
  6. Introducem tava la cuptor (incins in prealabil cu 10-15 minute inainte) la 175 grade pentru 20-25 minute. (pana trece testul scobitorii). 
  7. Se scoate ,se lasa la racit apoi se decupeaza usor in ambele parti de la mijloc in jos cam 1 cm apoi usor spre 2 pentru a crea partea de jos usor mai mica decat cea de sus. Taiem blatul in trei.
  8. Sirop caramel: Caramelizam usor zaharul apoi dupa ce s a topit in totalitate adaugam 70 ml apa fierbinte(aveti grija mare sa nu sara stropi fierbinti pe dvs) . Lasam sa fiarba 5 minute
  9. Crema de branza: Caisele deshidratate se taie fin se pun intr un vas si se adauga peste ele 4 linguri de lichior de vanilie(daca nu aveti merge si cu apa fiarta ) se alsa la rehidratat cel putin o ora . 
  10. Branza dulce se freaca bine cu zaharul pudra,pana ce se obtine o crema fina. Adaugam usor si frisca batuta,amestecam bine . Acum nu mai avem nevoie de mixer,adaugam si caisele amestecand usor cu lingura.
  11. Crema Ganache ciocolata: Punem frisca lichida la bain maire, adaugam ciocolata rupta bucati mici si amestecam pana cand aceasta se topeste in totalitate.(Atentie nu aduceti lichidul la fierbere). Se lasa la frigider minim 3 ore dupa racire. 
  12. Se mixeaza bine apoi se adauga restul de frisca batuta.(eu am adaugat si putina ciocolata alba maruntita)
  13. Pasta de zahăr: Se pune într-un lighenaş circa 1/4 din zahărul pudră cernut, în mijlocul lui formăm o mică gropiţă. 
  14. La bain marie punem 6 linguri de apă în care hidratăm gelatina granulată, adăugăm cele 2 linguri de miere energizantă şi lingura de margarină la cub. Lăsăm puţin să se omogenizeze dar fără a aduce lichidul la fierbere. Îl luăm de pe foc, îl lăsăm un pic la răcit apoi îl adăugăm peste zahărul pudră amestecând uşor cu o lingură. 
  15. Când aluatul nu mai poate fi amestecat cu lingura îl transferăm pe masa de lucru acoperită cu zahar pudră şi îl frământăm ca pe un aluat obişnuit. Frământăm adăugând zahăr pudră până ce pasta nu se mai lipeşte de masa de lucru. Iese exact ca o minge mică elastică uşor de modelat şi întins, de culoare albă uşor spre crem (depinde cât de bun este zahărul pudră, recomand zahăr pudră. din magazin nu râşnit acasă). Recomand ca încă de când transferaţi pasta pe masa de lucru să începeţi şi colorarea pentru a nu risca ca pasta să se întărească spre final şi să nu mai poată fi întinsă. Folosesc coloranti Wilton sau pudra
  16. Eu am facut o doza dubla de pasta de zahar pentru ca am avut nevoie de mai multe culori) Am colorat jumatate dintr o pasta cu galben(colorant pudra) jumatate cu albastru(colorant gel Wilton) si cealalta am rupt o in 3 bucatele pe care le am colorat diferit in functie de culorile necesare(rosu,negru,alb).
  17. Asamblare tort: Însiropăm cu grijă blatul de jos cu un sfert din sirop. adăugăm un strat de cremă de ciocolata (eu am pus o pe toata ,ne place ca stratul de crema sa fie mai generos) , procedăm la fel şi cu cel de al doilea blat il insiropam dupa care il acoperim cu un strat generos de crema de branza, iar al treilea blat dupa ce il asezam doar îl însiropăm . 
  18. Lasam un pic la frigider dupa care, usor cu ajutorul unui cutit cu lama lata, il invelim frumos in crema de unt,netezind denivelarile.Crema de unt functioneaza ca un adeziv pentru invelisul de pasta de zahar,ajutand totodata ca aceasta sa nu atinga crema din tort.(ontine frisca si ar topi pasta de zahar)
  19. Acum abia incepe decorarea tortului propriu zisa:) Intindem intr o foaie subtire pasta galbena ajutandu ne de putin zahar pudra ca sa nu se lipeasca,o asezam pe partea de sus a tortului,nu inainte de a o taia drept la un capat exact asa:
  20. Procedam la fel si cu pasta albastra,pe care o asezam in continuarea pastei galbene. Deasupra taiem o fasie de culoare alba si o asezam peste imbinarea dintre celelalte 2 culori
  21. Usor am conturat si decupat un cerc pe care l am taiat in doua formand astfel gulerul,apoi am format un romb usor tesit si un cerc din pasta rosie,pe care le am asezat intre cele doua jumatati de cercuri formand astfel cravata, Am decupat 3 cercuri de dimensiuni diferite(alb,albastru,negru) le am asezat una peste alta si am format ochii. Nasul a fost cel mai usor de lucrat, i-am dat forma unui morcov apoi l am ''intepat usor cu o ustensila cu capat mic si rotund. Am decupat apoi gura si am format si genele din pasta de zahar neagra. Din 2 cercuri rosii mici lipite intre ele am format limba.
  22.  Pentru maini am rulat 2 bucati de pasta galbena,la un capat am taiat usor cu foarfeca si am format degetul si pumnul unei manute. Apoi celalalt capat l am introds usor intr o sfera alba(pe care am lipit o de laterale) , usor gaurita in mijloc,cat sa intre mana formata.
  23. Obrajii sunt facuti din doua bile de pasta galbena usor presate si punctate cu scobitoarea sau cu ustensila care am mentionat o mai sus. Cu celalalt capat am facut ''gaurile mari'' presand usor in miscari circulare din loc in loc ,pe partea de de sus a tortului
  24. Si cam acesta este tortul meu,nu pot sa zic ca nu am avut de munca,usor nu a fost dar nici foarte greu. 
  25. Pe mine ma motiveaza in primul rand dragostea fata de copii mei,apoi dragostea fata de acest nou hobby descoperit de putina vreme