Mod de preparare Tort "vis de toamna"

  1. Blatul.
  2. Merele se curata de coaja si de seminte si se taie in felii groase, se stropesc cu zeama de la 1/2 de portocala si se dau deoparte.
  3. Cele 7 linguri de zahar se caramelizeaza si se pun in cratita sau tava rotunda unde se va coace blatul, tapetandu-se marginile acesteia cu acest caramel fierbinte.
  4. Se raceste si se aseaza merele taiate felii in cratita peste caramel.
  5. Separat, 3/4 cana zahar se pune la fiert cu 5 linguri apa si se tine pe foc pana se topeste complet si se formeaza un sirop.
  6. Se separa cele 5 oua.
  7. Albusurile se bat spuma, se adauga putin cate putin siropul fierbinte, galbenusurile, unul cate unul, uleiul, faina, praful de copt stins in zeama de la 1/2 portocala ramasa, coaja de portocala si estenta de vanilie.
  8. Se amesteca usor cu telul de sus in jos cand se adauga faina pentru ca blatul sa prinda bule de aer si sa ajute la ridicarea si afanarea blatului la copt.
  9. Se toarna blatul peste mere si se coace la foc potrivit aproximativ 45 min (in functie de cuptor).
  10. Se raceste complet blatul si cu ajutorul unei spatule se rastoarna pe platoul unde se va forma tortul astfel incat merele sa vina in partea de sus.
  11. Crema:budincile (pudding) se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj si se racesc putin.
  12. Peste blat se pune intai budinca de vanilie, se raceste putin ca sa prinda crusta si se adauga si budinca de caramel.
  13. Decorarea tortului: smantana se bate bine cu mixerul sau telul pana se ingroasa, se adauga zaharul pudra cu vanilie si se mai bate pana prinde consistenta unei creme.
  14. Feliutele de mar se pun intr-o tava la cuptor tapetata cu foaie pergament la foc fff mic si se usuca pana prind culoarea maro, sau galben aramiu.
  15. Se imbraca tortul cu frisca, se pudreaza cu scortisoara si se decoreaza cu feliute de mere uscate si visine din dulceata.