FAQ

  • Prajiturit
  • Ornat
  • Disabled
  • Nu imi iese bezeaua din albusuri de ou. Unde gresesc?

    In cele mai multe situatii in care bezeaua nu prinde consistenta dorita, albusurile de ou sunt prea reci.

    Inainte de a incepe sa prepari tortul, lasa ingredientele sa se incalzeasca pana cand ating temperatura camerei. Retine ca vasul in care bati albusurile trebuie sa fie uscat si curat. Adauga un varf de sare, iar bezeaua obtinuta va avea o consistenta mai mare.

  • Ce trebuie sa fac pentru a fi sigura ca prajiturile mele vor fi pufoase?

    Daca nu vrei ca blatul sa iasa uscat, adauga doar galbenusuri in aluat (in loc de oul intreg).

    Daca adaugi chefir, tortul va fi chiar si mai pufos. Tine minte ca daca amesteci puternic aluatul, vei distruge bulele de aer care fac aluatul mai pufos.. Incearca sa cerni ingredientele uscate pentru ca aerul sa patrunda in aluatul preparat.

  • Cum aflu daca prajitura s-a terminat de copt?

    O prajitura coapta trebuie sa se poata indoi la atingere.

    Testeaza mijlocul aluatului cu o scobitoare sau o furculita si, daca ramane uscata dupa ce ai scos-o, poti scoate prajitura de la cuptor.

  • Ce pot face pentru a preveni crapaturile din placinta cu branza care apar imediat dupa ce am scos-o de la cuptor?

    Secretul este racirea potrivita a prajiturii.

    Dupa ce s-a terminat de copt, las-o in cuptor sa se raceasca si tine usa intredeschisa.

  • Ce tip de vas pentru copt este cel mai potrivit pentru o tarta sau o placinta?

    Vasele de metal sunt cele mai bune pentru acest tip de prajitura.

    Incearca sa nu le folosesti pe cele de ceramica. Poti gasi in magazine o varietate de modele de tavi pentru copt.

  • Cum imi dau seama daca glazura pe care am pregatit-o este indeajuns de groasa?

    Ridica deasupra vasului o lingura plina de glazura si las-o sa curga inapoi in bol.

    Ar trebui sa curga usor si uniform. Daca glazura este prea groasa, adauga niste suc de lamaie. Daca este prea subtire, adauga mai mult zahar.

  • Ce fac cu o prajitura care s-a ars?

    Nu te ingrijora!

    Curata partea de deasupra a prajiturii si colturile arse. Prepara glazura simpla sau de ciocolata si toarn-o peste prajitura. De asemenea, poti decora partea de deasupra a prajiturii cu migdale/alune, de exemplu.

  • Exista o metoda prin care pot sti sigur ca prajitura mea de branza nu va iesi prea consistenta?

    Framanta branza de trei ori, astfel incat sa se poata amesteca omogen cu celelalte ingrediente.

    Adauga cateva picaturi de alcool sau un pic de frisca in amestecul care contine branza. Asta ar trebui sa rezolve problema.

  • Care este cea mai buna metoda de a pregati o prajitura cu drojdie?

    Vei avea nevoie de: 50 g drojdie, 500 g faina, 150 g zahar, 100 g margarina Rama Maestro, 250 ml de lapte caldut si un varf de sare.

    Pune drojdia maruntita intr-un vas, adauga doua linguri de zahar, doua linguri de faina si 50 ml de lapte. Amesteca ingredientele si lasa-le deoparte pentru 20 de minute, intr-un loc caldut. Amesteca ingredientele care ti-au ramas intr-un bol separat si adauga apoi drojdia preparata mai devreme. Amesteca totul cu margarina. Pune aluatul pe un blat presarat cu faina si incepe sa framanti. Inveleste aluatul framantat intr-o bucata de panza curata si aseaz-o intr-un loc caldut. Atunci cand aluatul s-a dublat in dimensiune, framanta-l din nou, pune-l intr-o tava si lasa-l din nou la crescut. Dupa ce a mai crescut un pic, pune tava in cuptor si las-o 40 de minute la temperatura de 180 de grade Celsius.

  • Ce pot face pentru ca prajitura mea preparata cu drojdie sa se pastreze moale si proaspata cat mai mult timp?

    Poti folosi chefir in loc de lapte � prajiturile preparate cu chefir vor ramane proaspete pentru mai mult timp.

    O alta metoda este sa folosesti galbenusurile de ou (in loc de oul intreg) si sa adaugi mai multa grasime decat cea trecuta in reteta. Spor la gatit!

  • Care este modalitatea de preparare pentru pandispan?

    Vei avea nevoie de: 170 g faina, 250 g zahar, 4 oua mari, o lingura rasa de praf de copt si un varf de sare.

    Amesteca ouale cu varful de sare folosind mixerul pana prind o consistenta pufoasa. In timp ce se amesteca, adauga zahar. Adauga apoi faina cernuta si amesteca usor. Aseaza amestecul obtinut intr-o tava de prajituri si lasa-l la cuptor pentru aproximativ 30 de minute la maxim 180 de grade Celsius.

  • Ce pot face atunci cand aluatul se lipeste de hartia pe care am folosit-o pentru copt?

    Daca nu poti desprinde hartia de prajitura, inveleste-o intr-o panza umeda si las-o asa pentru cateva minute.

    Dupa aceasta, ar trebui sa poti dezlipi fara probleme hartia.

  • Se poate repara un pandispan care a crapat imediat dupa ce l-am scos din cuptor?

    DA, se poate insa Trebuie sa actionezi rapid!

    Bate un albus spuma si intinde apoi spuma pe locurile in care a crapat prajitura. Alatura cele doua parti ale crapaturii si tine-le asa pentru un timp. Pandispanul ar trebui sa ramana intact.

  • Ce fac atunci cand prajitura nu creste?

    Nu te ingrijora!

    Probabil prajitura era prea umeda si nu a stat in cuptor indeajuns de mult. O metoda testata este sa lasi prajitura la cuptor cu cinci minute mai mult.

  • De ce blatul prajiturii mele este subtire in loc sa fie pufos?

    Tine minte sa nu deschizi usa cuptorului prea mult sau prea des in timpul coacerii.

    Aerul rece care intra inauntru este cauza acestui lucru. Ia intotdeauna in calcul timpul de coacere mentionat in reteta.

  • Cat de mult si la ce temperatura pot lasa la cuptor prajiturile, in functie de tipul lor?

    P

    andispan - 160-180 de grade Celsius, 15-30 minute
    Produsele de patiserie mici - 180-200 de grade Celsius, 20-30 minute
    Turta dulce - 150-160 de grade Celsius, 45-60 minute
    Prajiturile cu drojdie - 160-180 de grade Celsius, 15-50 minute
    Produsele de patiserie pufoase - 250 de grade Celsius, 15-30 minute

  • Se simte foarte tare gustul prafului de copt in prajitura cu branza. Exista vreo cale pentru a neutraliza gustul?

    Gustul prafului de copt va fi imposibil de depistat daca folosesti o cantitate mica de smantana sau iaurt natural in aluatul pentru prajitura.

     

  • Ce pot face pentru ca prajitura mea sa nu se arda?

    Controleaza temperatura de coacere.

    De asemenea, poti acoperi partea de deasupra a prajiturii cu folie de aluminiu sau hartie de copt.

  • Care sunt recomandarile pentru prepararea sufleului de ciocolata?

    Vei avea nevoie de: 200 g ciocolata neagra, 5 oua, 250 ml smantana, 170 g zahar pentru glazura, 2 lingurite de cacao si 50 g unt.

    Amesteca galbenusurile cu o lingura de zahar pana cand obtii un amestec pufos. Amesteca smantana si pune-o la frigider. Topeste ciocolata neagra la bain-marin. Freaca albusurile de ou pana cand se fac bezea si adauga apoi zaharul care ti-a mai ramas. Combina galbenusurile batute cu ciocolata topita. Adauga bezeaua si amesteca usor. Umple formele din aluat cu amestecul respectiv pana la trei sferturi din volumul lor. Lasa-le la copt pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. Nu deschide cuptorul, pt ca astfel sufleul nu va mai creste! Dupa ce l-ai scos de la cuptor, presara deasupra niste zahar.

  • Cum fac ca prajiturile mele sa nu se mai lipeasca de tava?

    Dupa ce scoti tava de la cuptor, aseaz-o pe o panza curata si umeda sau pune tava intr-un recipient cu apa rece.

    Urmatoarea data cand faci prajituri poti folosi forme facute din silicon.

  • Cum fac ca sucul fructelor sa nu patrunda prea tare blatul prajiturilor?

    Daca vrei sa ornezi partea de deasupra a prajiturii cu fructe proaspete, presara cateva migdale sau pesmet intai.

    In felul acesta, prajitura nu va mai fi imbibata cu suc de fructe si isi va pastra si culoarea.

  • Cum pot opri glazura de ciocolata sa imbibe blatul prajiturilor?

    Intinde deasupra un strat foarte subtire de gem cald sau miere.

    Tine minte ca prajiturile ar trebui sa fie decorate dupa ce s-au racit! Aceasta regula se aplica in mod special glazurii de ciocolata si ornamentelor care contin frisca si crema de unt.

  • Care este cel mai simplu mod pentru a orna o prajitura?

    Daca vrei o prajitura ornata simplu si foarte aspectuos, poti folosi nuca de cocos sau fulgi de ciocolata.

    Partea de deasupra a prajiturii sau a tortului poate fi decorata cu migdale sau alune. Nucile si fructele uscate sunt excelente pentru a crea modele geometrice.

  • Cum prepar glazura?

    Vei avea nevoie de: 200 g zahar, 3 linguri de apa calda si o lingura de suc de lamaie.

    Pune ingredientele intr-un bol si amesteca-le puternic pana prind o consistenta fina si uniforma. Daca adaugi un pic de sirop de cirese, glazura va prinde culoarea roz. Tine minte sa intinzi glazura deasupra tortului folosind un cutit tinut in apa calda.

  • Cum prepar glazura de ciocolata?

    Vei avea nevoie de: 125 g margarina Rama Maestro topita, 110 g zahar, 4 linguri de cacao, o lingura de gelatina si 4 linguri de apa calda.

    Topeste margarina intr-o oala pe foc, adauga cacao si gelatina topita in apa calda. Amesteca-le pana cand se omogenizeaza perfect. Asteapta glazura sa se raceasca. Gata de ornat!

  • Ce trebuie sa fac pentru ca glazura sa iasa perfect?

    Dupa ce intinzi glazura, pune prajitura la cuptor pentru cateva minute, insa nu-l inchide!

    Pune apoi prajitura intr-un loc racoros.

  • Exista o metoda pentru a intinde mai usor glazura de ciocolata?

    Da.

    Pentru a intinde glazura cu usurinta, raceste cutitul inainte de a-l folosi. O metoda buna este cea in care tii cutitul sub jetul de apa rece.

  • Ce flori sunt comestibile si pot fi folosite pentru ornatul prajiturilor?

    Violetele, panselutele, bujorii sau florile de musetel sunt excelente pentru ornatul prajiturilor.

    Tine minte, totusi, sa nu folosesti flori cumparate de la florarie. Sunt sanse mari ca ele sa fi fost stropite cu pesticide sau alte substante chimice daunatoare.

  • Cum prepar fructe confiate?

    Ai nevoie de: fructele tale preferate (cum ar fi merele), zahar, apa si o oala.

    Curata fructul de coaja si taie-l in cuburi sau felii. Topeste zaharul intr-un bol mic. Lasa siropul de zahar sa fiarba in oala. Cand siropul incepe sa fiarba, adauga cubuletele de fructe. Gateste-le la o temperatura joasa pana cand bucatile de fructe s-au caramelizat. Pune-le pe un platou pentru a se raci.

  • Cum pot orna prajiturile intr-un mod unic daca am la dispozitie doar zahar?

    Este simplu!

    Decupeaza un sablon dintr-un carton tare. Poti face stele, inimi sau alte forme. Aseaza modelele obtinute pe prajitura si presara zaharul sau fulgii de nuca de cocos.

  • Nu pot fixa kiwi-ul in gelatina. Unde gresesc?

    Fructele proaspete de papaya, kiwi si ananas contin enzime din grupul peptidaza, care fac ca gelatina sa fie imposibil de intarit.

    Poti neutraliza enzimele lasand fructul sa fiarba pentru cateva minute. Poti preveni acest lucru folosind fructe din conserve.

  • Vreau sa prepar o prajitura foarte colorata. Ce coloranti alimentari folosesc si de unde ii obtin?

    Colorantii alimentari se numara printre cele mai cumparate accesorii pentru ornatul prajiturilor.

    Colorantii sub forma de pudra, lichid si gel sunt disponibili pe piata. Cei mai ieftini si mai putin saturati sunt cei sub forma de lichid. Daca vrei sa obtii o culoare vie, foloseste-i pe cei pudra. Colorantii pentru prajituri pot fi cumparati din magazinele online sau supermarket-urile mari.

  • Nu folosesc coloranti alimentari artificiali. Cum ii pot obtine pe cei naturali?

    Colorantii naturali sunt mai putin saturati decat cei sintetici.

    Daca vrei sa colorezi crema de unt, poti adauga un pic de sirop sau pulpa de fructe. Poti obtine diferite culori din urmatoarele legume sau condimente:
    - rosu � suc de sfecla rosie, de zmeura rosie sau de cirese;
    - albastru � aronie proaspata, suc de afine (daca adaugi mai mult, poti obtine violet);
    - galben � un varf de cutit de curcumina, sirop de portocale, sofran;
    - verde � suc de spanac (aveti nevoie doar de un pic pentru a da culoare glazurii).

  • Nu am instrumente speciale pentru ornat. Ce pot face pentru a decora intr-un mod frumos prajitura folosind crema de unt?

    Cea mai simpla metoda este sa folosesti o punga de plastic.

    Umple o punga cu frisca sau crema si taie un colt mic. Strange punga usor pentru a scoate crema prin gaura obtinuta.

  • Cum obtin scrisul cu ciocolata pentru a orna prajitura?

    Unge hartia de copt cu ulei de masline.

    Umple o seringa cu glazura de ciocolata si scrie-ti urarea pe hartie. Las-o la racit. Cand literele s-au format, desprinde-le usor si aseaza-le pe prajitura. Folosind aceasta metoda, poti crea tot felul de forme.

  • Cum reusesc sa incheg bine crema de unt?

    Daca se fac bulgarasi in timp ce prepari crema de unt, nu te ingrijora!

    Pune oala cu crema intr-o tava mai mare umpluta cu apa si incalzeste-le. In timpul acesta, amesteca crema pana cand obtii o textura fina.

  • Ce tip de ciocolata este cel mai potrivit pentru ornatul prajiturilor?

    Ciocolata neagra si cea cu lapte sunt la fel de potrivite pentru ornatul torturilor.

    In orice caz, datorita continutului ridicat de cacao, ciocolata neagra va da o aroma mai puternica si mai deosebita. Daca vrei sa folosesti ciocolata alba, alege-o pe cea cu cel mai ridicat continut de cacao.

  • Cum prepar glazura de caramel?

    Vei avea nevoie de: 1 1 pahare de zahar, o lingura de esenta de vanilie, 200 g margarina Rama Maestro si 250 ml smantana.

    Amesteca ingredientele intr-o tava si incepe sa le incalzesti usor. Cand s-a topit zaharul, creste temperatura. Continua sa amesteci pana cand obtii o crema omogena.

  • Cum prepar crema de amaretto?

    Vei avea nevoie de: 80 ml lichior de amaretto, 250 ml smantana, 2 linguri de zahar si 1 lingura de suc de lamaie.

    Pune zaharul intr-un bol mic, toarna lichiorul de amaretto, sucul de lamaie si amesteca-le pana cand obtii consistenta dorita. Adauga apoi smantana. Continua sa bati crema pana cand devine moale si pufoasa. Pune crema la frigider pentru o ora. Gata!

  • Cum obtin o crema tare cu frisca pentru a orna prajiturile?

    Vei avea nevoie de: 250 ml smantana proaspat scoasa de la frigider, 60 ml apa rece, 2 linguri de zahar, o lingura de gelatina si 1 lingura de esenta de vanilie.

    Dizolva gelatina in apa calduta si las-o sa la racit. Adauga smantana, esenta de vanilie si zaharul intr-un bol. Freaca-le pana cand amestecul devine tare. In timp ce amesteci, adauga gelatina care s-a racit. Bate-le impreuna pana cand devin tari. Frisca astfel obtinuta este excelenta pentru a orna tortul in modul tau preferat.

Nu ai gasit ceea ce cauti? Scrie-ne un e-mail.